Vi har för år 2023 satsat mycket på aktiviteter som kan utföras utomhus och med avstånd för att fortsatt iaktta försiktighet med tanke på Covid-19 . I händelse av att vi tvingas ställa in någon aktivitet så informerar vi om det här på webben samt via e-post om du är medlem. Om du har bytt mejladress behöver du informera oss om detta och ange den nya mejladressen.

Vi hoppas på att få träffa er under 2023 och önskar er alla ett underbart trädgårdsår!

 

ÅRETS PROGRAM

Onsdag 15 februari kl. 19.00: Årsmöte i ABF:s lokal, Källgatan 1
Föreningen bjuder på fika och ordnar lotteri. Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar får vi träffa vår lokala historiker Inge ”Fritte” Bergqvist som berättar om Strängnäs äldre trädgårdar. Vår förening har mycket gamla anor och fyller 130 år i år.

Onsdag 8 mars kl. 18.30-19.30: Föreläsning med Ellen Forsström, ABF:s lokal, Källgatan 1
Hur skapar man en trädgård som är fin alla årstider, till och med på julaftonsmorgon? Hur får man blomning från mars till november? Vi svenskar är bra på att ha blomning från maj till augusti men sedan tar det ofta stopp. Ellen ger dig sina bästa tips för att skapa en trädgård som du kan njuta av året om. Hon tar avstamp i de engelska arts- and craftsträdgårdarna och berättar hur de byggdes upp för att ge besökaren en tidlös känsla av trädgårdspoesi. Inträde betalas på plats från och med en timma före föreläsningen. Betala antingen via Swish eller kontant. Pris 70 kr. Medlemmar 40 kr. Fri entré till och med 18 år.

Böcker som Ellen skrivit: Låt det spira – en trädgård för själen, Vacker trädgård året om, Vackra rabatter samt Trädgårdsjournal.

Söndag 23 april kl. 14.00: Betonggjutning hos Mia Eriksson på Lilla Väsby
Vi gjuter enkla föremål till trädgården. Besök vår webbplats för information om vad du behöver ta med dig. Betong finns på plats. Vi delar på kostnaden för hur mycket betong som går åt. Föranmälan krävs, max 8 personer. Anmäl dig till Mia, 070-483 32 93 senast 17 april. Vägbeskrivning, se växtbytardagen längre ner. Medtag fikakorg.

Söndag 14 maj kl. 13.00-16.00: Ympning på äppelträd
Ympningsdag på äppelträd med Henrik Elmberg på Brunnsåker, Tosterö. Kostnad 50 kr/person, max 10 deltagare. Anmälan sker till Ingrid Pettersson via mejl eller telefon: 073-383 74 21

Söndag 21 maj kl. 14.00: Växtbytardag hos Mia och Göran Eriksson, Lilla Väsby.
Åk mot Fogdö, ta höger mot Hässelbyholm vid Lundby (strax efter Granbecks Livs). Åk ca 3 km. Sväng in vid skylt på vänster sida: Lilla Väsby. Mias telefonnummer: 070-483 32 93. Ta med bytesväxter märkta med växtens namn. Sätt plastpåse om krukan för att undvika snigelspridning. Medtag fikakorg.

   

Onsdag 31 maj kl. 18.00: Besök på Odlarglädjens plantskola
Vi besöker tillsammans trädgårdshandeln Odlarglädjens plantskola som saluför ovanliga och odlingsvärda växter för skandinaviska trädgårdar, uteplatser och balkonger. Medlemmar i Strängnäs Hemträdgårdsförening får mot uppvisande av medlemskort 10% rabatt. På samma plats finns även Gecko trädgårdsbutik med inredning för trädgård och uterum samt Drängens handelsbod med produkter för det miljövänliga och hållbara livet. Adress: Odlarglädjen, Barva 10.

4–5 juni: Strängnäs Kulturdag (vi deltar söndagen den 4 juni)
Kulturdagen genomförs i år under två dagar på grund av 500-årsjubileet till minne av Gustav Vasas kröning år 1523. Vi finns på plats tillsammans med andra föreningar i Strängnäs. Besök oss gärna och delta i vår blomsterquiz. Mer info om kulturdagen publiceras på Strängnäs kommuns webbplats.

Söndag 11 juni kl. 14.00: Trädgårdsbesök hos trädgårdsmästare Karin Falk Göhle
Vi besöker trädgårdsmästare Karin Falk Göhle i Härad, Marielund Björktorp 1. Karin visar sin trädgård, berättar om den och ger trädgårdstips. Medtag fikakorg.

Måndag 19 juni kl. 18.30: Trädgårdsbesök hos Susanne Månskans på Fogdön
Vi besöker Susanne Månskans i Rällinge, Furuborg 1 på Fogdön. Susanne visar runt och berättar om sin trädgård. Medtag fikakorg. Vägbeskrivning: Åk ut på Fogdön och tag höger vid Granbecks Livs. Kör till Rällinge, 8 km och sväng in vänster vid skylten ”Plantor 400 m”, följ grusvägen genom byn och ta höger vid skylten ”Plantor”. Kör till nästa gård som ligger på höger sida av vägen. Framme!

Årets heldagsresa i juni
Varje år i mitten av juni har vi som tradition att göra en heldagsresa med våra medlemmar då vi med buss åker för att besöka olika trädgårdar. Vi brukar turas om med Mariefreds trädgårdsförening att arrangera heldagsresan och i år är det deras tur att anordna den.  Håll dig uppdaterad genom att besöka deras webbplats www.mariefredtradgard.com.

Söndag 10 september kl. 14.00: Frö- och plantbytardag hos Mia och Göran.
Ta med fröer och bytesväxter märkta med växtens namn. Sätt plastpåse om plantan för att undvika snigelspridning. Medtag fikakorg. Vägbeskrivning: se Växtbytardagen på föregående sida. Mias telefonnummer: 070-483 32 93.

   

Lördag 16 september kl. 10.00–15.00: Äppeldag på Multeum
Har du äpplen i din trädgård som du vill veta vad det är för sort? Den 16 september ordnar vi en äppeldag med sortbestämning och äppelutställning. Sortbestämningen utförs av trädgårdsmästare Agneta Andersson och Henrik Elmberg. Ta med tre fina och välutvecklade frukter från trädet. Undvik fallfrukt och insektsangripna frukter.

Torsdag den 28 sept kl. 19.00: Föreläsning med Dan Rosenholm på Multeum
Dan Rosenholm är trädgårdsskribent, fotograf, lantmätare och doktor inom geografisk information. Temat för föreläsningen är ”Trädgård i hopplösa lägen”. Om att anpassa sig till förhållandena. Det finns inga dåliga lägen, bara växter som inte passar just där. Dan tipsar även om träd och buskar för den lilla trädgården. Böcker som Dan skrivit: Trädgårdsdesign i praktiken, Trädgårdshandbok för hopplösa lägen, Norrvikens trädgårdar samt Din guide i plantskolan. Inträde betalas på plats från och med en timma före föreläsningen. Betala antingen via Swish eller kontant. Pris 80 kr. Medlemmar 50 kr. Fri entré till och med 18 år.

Onsdag 11 oktober kl. 18.00: Höstträff i Pensionärernas hus, Nygatan 5A
Vi träffas och avslutar trädgårdsåret tillsammans. Föreningen bjuder på fika och anordnar lotteri. Kvällens föreläsare är Lisen Sundgren som berättar om ätliga växter i naturen och tips på vad man kan göra med dem. Böcker som Lisen skrivit: Det vilda köket (samarbete med kocken Rune Kalf Hansen), Vildvuxet: Mat och huskurer från naturen samt Äta vilda växter.