ÅRETS PROGRAM

Tisdag 5 mars kl. 19.00: Årsmöte i ABF:s lokal, Källgatan 1
Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar får vi lyssna till Sara Gisslén som odlar egna snittblommor i Nykvarn. Föreningen bjuder på fika och ordnar lotteri. Under kvällen får vi även se exempel på föremål som Maud Edvinsson gjutit i betong inför kursdagen hos henne, se info nedan.

Söndag den 17 mars kl. 14.00 eller 16.00: Betonggjutning hos Maud Edvinsson
Vi gjuter och målar trädgårdsdekorationer av finbetong/flytspackel i formar i Mauds verkstad på Häggtäppsvägen 18 i Härad. Om du har egna formar kan du ta med det men Maud har många formar med olika djur, blommor, mönster och figurer. Vi delar på kostnaden för betongen, fika ingår. Anmäl dig senast 5 mars till Maud, 073-919 41 94. Här är några exempel på vad man kan gjuta.

Söndag 28 april kl. 14.00: Betonggjutning hos Mia Eriksson på Lilla Väsby
Vi gjuter föremål till trädgården såsom trampstenar, pumpor, bladdekorationer m.m. Besök vår webbplats för information om vad du behöver ta med dig. Betong finns på plats. Vi delar på kostnaden för betongen. Föranmälan krävs, max 8 personer. Anmäl dig till Mia, 070-483 32 93 senast 17 april. Vägbeskrivning, se växtbytardagen längre ner. Medtag eget fika.

Lördag 4 maj: Vi deltar på Stallarholmens trädgårdsdag på Vikingavallen i Stallarholmen
Kom och besök oss i vårt tält och testa dina kunskaper i vårt trädgårdsquiz, köp lotter eller varför inte dela med dig av dina trädgårdstips. Vi kommer även att ha fröbyte så ta gärna med dig fröer att byta med, köpta eller egenskördade spelar ingen roll. Inne i lokalen kommer Sara Bäckmo att ha föredrag.

Tisdag 21 maj kl. 18.30: Trädgårdsbesök hos Ulla Troeng i Mariefred
OBS! Detta är ett nytt datum, se parentesen sist i stycket.
Vi besöker Ulla Troeng (ordförande i Mariefreds trädgårdsförening) som är vegan och odlar en stor del av sina grönsaker själv. Ulla berättar om hur hon startat upp odlingsåret och delar med sig av sina tips. I augusti kommer vi att göra ett återbesök för att se resultatet i odlingarna, se info nästa sida. Adress: Klövervägen 6. Medtag eget fika.
(Om ni har vårt tryckta programblad kan ni se att detta evenemang tidigare låg i april men vi var tvungna att flytta det till 21 maj istället på grund av att den kalla våren gjort så att Ullas sådder inte hade kommit så långt.)

Lördag 25 maj kl. 14.00: Växtbytardag hos Mia och Göran Eriksson, Lilla Väsby
Åk mot Fogdö, ta höger mot Hässelbyholm vid Lundby (strax efter Granbecks Livs). Åk ca 3 km. Sväng in vid skylt på vänster sida: Lilla Väsby. Mias telefonnummer: 070-483 32 93. Ta med bytesväxter märkta med växtens namn. Sätt plastpåse om krukan för att undvika snigelspridning. Efter växtbytet fikar vi i Mias och Görans fina trädgård. Medtag eget fika.

   

Onsdag 29 maj kl. 18.00: Besök på Odlarglädjens plantskola
Vi besöker tillsammans trädgårdshandeln Odlarglädjens plantskola som saluför ovanliga och odlingsvärda växter för skandinaviska trädgårdar, uteplatser och balkonger. Medlemmar i Strängnäs Hemträdgårdsförening får mot uppvisande av medlemskort 10% rabatt. På samma plats finns även Gecko trädgårdsbutik med inredning för trädgård och uterum samt Drängens handelsbod med produkter för det miljövänliga och hållbara livet. Adress: Odlarglädjen, Barva 10.

Tisdag 11 juni kl. 18.30: Trädgårdsbesök hos Per-Inge och Eddy på Lilla Vasskärr
Vi besöker Per-Inge och Eddy i deras vackra trädgård i närheten av Skottvång där de även driver Bed and Breakfast. Här finns ståtliga perenner, en damm, stenpartier, ett växthus m.m. Medtag eget fika. Adress: Lilla Vasskärr.

Lördag 15 juni: Årets heldagsresa
för Strängnäs Hemträdgårdsförening och Mariefreds trädgårdsförening
Vi börjar vår heldagsresa med ett besök på Tuna trädgårdshandel som ligger utanför Enköping och som grundades redan 1947. De driver upp många av sina plantor själva för att kunna erbjuda bästa kvalitet. I sortimentet finns även rosor, klätterväxter, prydnadsträd, prydnadsbuskar, rhododendron och ett urval barrväxter, fruktträd och bärbuskar. De använder biologiskt växtskydd – nyttodjur och nyttosvampar för en giftfri miljö. Ägarna möter oss och ger en kort information. Därefter går vi runt på egen hand. Här finns även ett litet café.

Klockan 12.00 samlas vi vid bussen för avfärd mot Enköping. Där äter vi lunch på restaurangen i Hamnmagasinet i Enköping. Du kan välja mellan fisk, kött eller vegetarisk. Ange ditt val och om du har några matallergier när du anmäler dig till resan.

Efter lunch besöker vi två vackra trädgårdar strax norr om Enköping, Lövåsa trädgård och Pias trädgård. Trädgårdarna ligger alldeles intill varandra på gångavstånd. Lisa och Pia visar sina trädgårdar och serverar fika. Du kommer även att ha tid att gå runt på egen hand. Klockan 16.15 stiger vi på bussen för hemfärd mot Strängnäs och Mariefred. Längre ner finns information om hålltider för dagen.

Anmäl dig till resan senast fredagen den 31 maj genom att mejla till strangnastradgard@gmail.com och ange för-och efternamn samt vilken lunchrätt du önskar. Om du inte har e-post kan du anmäla dig till Ingrid Pettersson på 073-383 74 21. Kostnad för resan är 600 kr per person och 750 kr för icke medlemmar. I priset ingår bussresa, lunch, trädgårdsvisningar och eftermiddagsfika. Inbetalning görs till  vårt bankgiro på Sparbanen Rekarne: 329-7348 eller till vårt Swishnummer: 123 362 46 08, skriv ”Heldagsresa” i meddelandefältet. Anmälan är bindande. Om du inte kan delta har du möjlighet att ordna någon annan som tar din plats.

Tisdag 6 augusti kl. 18.30: Trädgårdsbesök hos Ulla Troeng i Mariefred
Vi gör ett återbesök hos Ulla Troeng (ordförande i Mariefreds trädgårdsförening) som är vegan och odlar en stor del av sina grönsaker själv. Ulla visar runt och vi får se resultatet i odlingarna. Adress Klövervägen 6. Medtag eget fika.

Onsdag 28 augusti kl. 18.00: Besök hos snittblomsodlare Sara Gisslén i Nykvarn
Vi besöker Sara som på vårt årsmöte berättade om sin snittblomsodling, för att få se odlingen på plats och njuta av de vackra blommorna. Sara visar runt och delar med sig av tips för ett lyckat resultat. Adress: Hällbyvägen 2, Nykvarn. Medtag eget fika.

Onsdag 18 september kl. 18.00: Föreläsning med paret Wåhlins på Strängnäs kulturhus Multeum
Under 30 år har Sven och Ewa Wåhlin byggt upp sin mycket vackra trädgård på 1100 kvm i Skokloster som nu innehåller över 1000 växter. De visar bilder och berättar om tanken med trädgården som de ser som en konstnärlig verksamhet där de skulpterar och målar med hjälp av växternas färger, former och texturer. De ger även tips på växter för olika ändamål. Inträde betalas på plats från och med en timma före föreläsningen. Betala antingen via Swish eller kontant. Pris 100 kr. Rabatterat pris för medlemmar i Strängnäs Hemträdgårdsförening och Mariefreds trädgårdsförening, 50 kr. Fri entré till och med 18 år. Tag med medlemskort.

Söndag 29 september kl. 14.00: Frö- och plantbytardag hos Mia och Göran
Ta med fröer och bytesväxter märkta med växtens namn. Sätt plastpåse om plantan för att undvika snigelspridning. Medtag eget fika. Vägbeskrivning: se Växtbytardagen på föregående sida. Mias telefonnummer: 070-483 32 93.

   

Måndag 21 oktober kl. 18.30: Höstträff, Trädgårdsglädje – en föreläsning av Bella Linde
Höstmötet ordnas i år av Mariefreds trädgårdsförening. Plats: Församlingshemmet, Mariefred. Bella Linde är journalist och författare med fokus på odling och trädgård. Hon har skrivit ett antal böcker; bland annat “Odla utan spade” tillsammans med fotografen Lena Granefelt. Entré 50 kr, icke medlemmar 100 kr. I priset ingår kaffe och kaka samt en lott till kvällens lotteri. Inträde betalas på plats i god tid innan föreläsningen via Swish eller kontant. Tag med medlemskort.