Förra året blev verkligen inte som vi tänkt oss på grund av Covid-19. Framför allt påverkade det möjligheten att genomföra en del av våra planerade programpunkter. För år 2021 har vi därför satsat extra på aktiviteter som kan utföras utomhus och med avstånd. I höst ser vi fram emot föreläsningen med Anders Stålhand som inte kunde genomföras hösten 2020 så vi hoppas att den ska kunna göras detta år istället.

Anpassningar på grund av Covid-19
Vid alla våra aktiviteter främjar vi möjlighet att hålla avstånd och ser till att handsprit finns på plats.
Vi ber dig att iaktta försiktighet och stanna hemma om du är sjuk. Om så krävs kan vissa evenemang komma att ställas in. Vi informerar i så fall om detta via mejl och här på vår webbplats. Till vissa evenemang kan föranmälan behöva göras.

Årsmötet som är den första programpunkten för året, har vi valt att ställa in och kommer att genomföra det vid ett senare tillfälle.
Vi återkommer med information angående detta via mejl.

Vi hoppas på att få träffa er under 2021 och önskar er alla ett underbart trädgårdsår!

 

ÅRETSPROGRAM

Årsmöte – INSTÄLLT!
Årsmötet var inplanerat till den 17 februari men på grund av rådande läge med ökad smittorisk för Covid-19 har vi beslutat oss för att senarelägga mötet. Vi vet i dagsläget inte när det blir av så vi kommer att informera er om det via mejl och här på vår webbplats.

Söndag 18 april kl. 12.00: Betonggjutning hos Mia Eriksson på Lilla Väsby
Vi gjuter enkla föremål till trädgården. Du kan till exempel gjuta trampstenar i lite större kaklådor och placera in löv på ytan som mönster, gjuta en dekorationskrans av en sockerkaksform som du sedan kan plantera exempelvis taklök i, gjuta betongkrukor genom att placera en mindre hink i en större hink. Vill du ha fler tips? Ring mig så berättar jag mer. Betong finns på plats. Vi delar på kostnaden för hur mycket betong som går åt. Föranmälan krävs, max 8 pers. Anmäl dig till Birgitta Jönsson, 0709-39 43 30 senast 10 april.  Vägbeskrivning: Åk mot Fogdö, ta höger mot Hässelbyholm vid Lundby (strax efter Granbecks Livs). Åk ca 3 km. Sväng in vid skylt på vänster sida: Lilla Väsby. Välkommen!

Lördag 22 maj Strängnäs kulturdag ”Kultur21”
Vi deltar genom att visa upp vår verksamhet. Kom gärna och besök oss på vår plats med frågor eller för att visa upp något spännande odlingsresultat. Besök Strängnäs kommuns webbplats för information om datum och tid.

   

Söndag 23 maj kl. 14.00: Växtbytardag hos Mia och Göran Eriksson, Lilla Väsby.
Ta med bytesväxter märkta med växtens namn. Sätt plastpåse om krukan för att undvika snigelspridning. Medtag fikakorg. Ingen föranmälan. Vägbeskrivning: Åk mot Fogdö, ta höger mot Hässelbyholm vid Lundby (strax efter Granbecks Livs). Åk ca 3 km. Sväng in vid skylt på vänster sida: Lilla Väsby. Mias telefonnummer: 070-483 32 93.

   

Onsdag 9 juni kl. 18.30: Besök på Bellis handelsträdgård på Fogdön, adress: Rällinge 3.
Först får vi en visning i trädgårdsmästare Maria Hellgrens trädgård. Därefter finns möjlighet att köpa växter hos henne. Efter det kan man följa med till Marias granne Anette Hålldins trädgård för att bland annat se flera stenpartier. Åk ut på Fogdön och tag höger vid Granbecks Livs. Kör 8 km och sväng in vänster vid skylten ”Plantor 400 m”, följ grusvägen genom byn och ta vänster vid T-korset, vid skylten ”Plantor”. Telefon till Maria: 070-045 22 95. Medtag eget fika.

Årets heldagsresa i juni
I år anordnar Mariefreds trädgårdsförening heldagsresan. På grund av Covid-19 kan den komma att ställas in. Håll dig uppdaterad genom att besöka på www.mariefredtradgard.se.

Onsdag 30 juni kl. 18.30: Besök hos Anna Hallberg på Lill-Hasta Trädgård
Vi besöker trädgårdsmästare och frukträdsbeskärare Anna Hallberg som odlar mycket sommarblommor i sin lantliga trädgård med perenna rabatter. Hon har även höns och ankor. Vägbeskrivning: Sväng vänster efter Fogdö skola, kör mot golfbanan. Kör förbi Golfbanan och därefter Hannemyra. Vid skylt Välnäs håll höger. Vid skylt Slängstan håll höger. I Årby håller du vänster. Vid gården Hasta svänger vägen mot höger i 90 grader. I nästa sväng, efter ett hus med ett växthus i plast intill vägen, kör den lilla vägen rakt fram, vid de tre brevlådorna. Kör upp för den lilla kullen, där ligger Lilla Hasta. Medtag eget fika.

       

Onsdag 4 augusti kl. 18.00: Trädgårdsbesök hos Kerstin Hallgren
Vi besöker Kerstin Hallgrens färgglada trädgård för fjärilar, bin och humlor på Tosterö, Asphagen. Vägbeskrivning: Kör norrut på Tosterö via väg 55. Cirka 2 km efter Strängnäsbron, sväng höger vid skylt: Lilla Rullingen. Följ grusvägen cirka 600 m tills den delar sig, håll höger. Kör cirka 300 meter och sväng vänster vid skylten Gustavsberg. Sedan vid brevlådor och soptunnor sväng höger till rött hus. (Skylt Asphagen). Framme! Medtag eget fika.

   

Mälardagen i Strängnäs
Vi deltar genom att visa upp vår verksamhet. Kom gärna och besök oss på vår plats. Passa på att ställa dina trädgårdsfrågor och kanske visa upp något spännande odlingsresultat. Vi anordnar lotteri med trädgårdsrelaterade vinster. Välkommen! Besök Strängnäs kommuns webbplats för information om datum och tid.

   

Onsdag 18 augusti kl. 18.30: Återbesök hos Anna Hallberg – INSTÄLLT!
Vi gör ett återbesök hos Anna för att se hur har trädgården utvecklats under sommaren. Vägbeskrivning: se föregående sida vid besöket hos Anna i juni. Medtag eget fika.

Lördag 28 augusti kl. 13.00 – 15.00: Trädgårdsbesök hos Börje Remstam i Eskilstuna
Vi besöker Börje som använder sig av täckodling med fantastiska resultat. Adress: Ryningsberg Trantorp 1, vid Husby-Rekarne kyrka. Medtag eget fika.

Onsdag 8 september kl. 18.30: Föreläsning med trädgårdsmästare Anders Stålhand
Som inspiration till höstplantering av lökar föreläser Anders om blommande vårlökar och knölar som han har ett särskilt intresse för. Han lär oss även om ovanliga ätbara växter, främst buskar och träd med ”kul” frukter och bär. Plats: Thomas Arena Teatern, Regementsgatan 10. Biljetter kan förbokas via telefon hos Ingrid Pettersson 073-383 74 21 från och med den 25 augusti samt köpas på plats från och med en timma före föreläsningen. Bokade biljetter måste hämtas och betalas senast 20 minuter innan föreläsningen. Betala gärna med Swish. Pris 70 kr. Medlemmar 50 kr. Fri entré upp till 19 år.

Söndag 26 september kl. 14.00: Frö- och plantbytardag hos Mia och Göran Eriksson
Ta med fröer och bytesväxter märkta med växtens namn. Sätt plastpåse om plantan för att undvika snigelspridning. Medtag fikakorg. Vägbeskrivning: se Växtbytardagen på föregående sida. Mias telefonnummer: 070-483 32 93.

   

 

Onsdag 20 oktober kl. 18.00: Höstmöte i Pensionärernas hus, Nygatan 5A

   
Kvällen börjar med att trädgårdsmästare Karin Falk Göhle kommer och tipsar om hur du förbereder din trädgård inför vintern, föreningen bjuder på fika. Därefter håller hon kurs i kransbindning, frivilligt för de som vill. Kostnad för kransbindningskursen samt material till kransen är 100 kr. Föranmälan krävs, max 30 deltagare. Anmäl dig till Ingrid Pettersson
073-383 74 21 senast den 30 september.