Vi har för år 2022 satsat mycket på aktiviteter som kan utföras utomhus och med avstånd för att fortsatt iaktta försiktighet med tanke på Covid-19 . I händelse av att vi tvingas ställa in någon aktivitet så informerar vi om det här på webben samt via e-post om du är medlem. Om du har bytt mejladress behöver du informera oss om detta och ange den nya mejladressen.

Vi hoppas på att få träffa er under 2022 och önskar er alla ett underbart trädgårdsår!

 

ÅRETS PROGRAM

Årsmötet flyttat
På grund av den ökade smittspridningen i början av året har vi valt att flytta årsmötet som skulle ha hållits i februari. Årsmötet kommer istället att genomföras på växtbytardagen hos Mia och Göran Eriksson på Lilla Väsby den 22 maj kl.14.00. Vi kommer att börja med årsmötet, därefter växtbyten och slutligen fika. Medtag eget fika och picknickstol.
Föreläsningen med Linda Marend som skulle ha hållits på årsmötet är flyttad till den 16 juni, se info längre ner.

Söndagarna 24 april och 1 maj kl. 13.00: Betonggjutning hos Mia Eriksson på Lilla Väsby
Vi gjuter enkla föremål till trädgården. Besök vår webbplats för information om vad du behöver ta med dig. Betong finns på plats. Vi delar på kostnaden för hur mycket betong som går åt. Föranmälan krävs, max 8 pers/söndag. Anmäl dig till Mia, 070-483 32 93 senast 17 april. Vägbeskrivning, se växtbytardagen längre ner. Medtag fikakorg.

Söndag 8 maj kl. 14.00: Trädgårdsbesök hos Inger och Arne på Ösby Norrby, Soldattorp 1.
Inger visar oss runt i den vackert vårblommande trädgården och det nya växthuset. Medtag fikakorg. Vägbeskrivning: Från Strängnäs, kör mot Malmby och sväng in vänster på Strängnäsvägen mot Stallarholmen. Kör cirka 1,5 km och sväng höger in på grusvägen vid gul vägskylt: Ösby 1. Kör 200 m och sväng höger där vägen delar sig, skylt Norrby, kör upp till tomten och parkera vid huset. Något begränsat med platser så samåk gärna.
      

Söndag 22 maj kl. 14.00: Växtbytardag och årsmöte hos Mia och Göran Eriksson, Lilla Väsby.
OBS! I samband med växtbytardagen kommer vi även att ha årsmötet som inte blev av i februari.
Vi börjar med årsmötet, därefter växtbyten och slutligen fika. Medtag eget fika och picknickstol. Till växtbytet: Ta med bytesväxter märkta med växtens namn. Sätt plastpåse om krukan för att undvika snigelspridning. Ingen föranmälan. Vägbeskrivning: Åk mot Fogdö, ta höger mot Hässelbyholm vid Lundby (strax efter Granbecks Livs). Åk ca 3 km. Sväng in vid skylt på vänster sida: Lilla Väsby. Mias telefonnummer: 070-483 32 93.
   

Onsdag 1 juni kl. 17.00 – 18.30: Besök på Löta Handelsträdgård, Violvägen 4 i Ärla
Ägaren av Löta handelsträdgård, Ellinor, visar oss runt och tipsar om perenner, buskar och träd. Medlemmar i Strängnäs Hemträdgårdsförening får mot uppvisande av medlemskort 10% rabatt på alla växer, buskar och träd (ej inredning).

Torsdag 16 juni kl. 18.30 Trädgårdsföredrag med Linda Marend på kulturhuset Multeum.
”Stora drömmar på liten yta”
En en personlig berättelse om hur Linda genomförde experimentet med att få plats med så många rum som möjligt på sin radhustomt. Det blev 12 olika rum. Vi får höra och se bilder på hur trädgården skapades. Vi får även tips på hur man kan få en vacker och variationsrik trädgård. Projektet resulterade i en bok som Linda kommer att sälja i samband med föreläsningen. Inträde betalas på plats från och med en timma före föreläsningen. Betala antingen via Swish eller kontant. Pris 70 kr. Medlemmar 50 kr. Fri entré till och med 19 år.
 

Årets heldagsresa i juni
Varje år i mitten av juni har vi som tradition att göra en heldagsresa med våra medlemmar då vi med buss åker för att besöka olika trädgårdar. Vi brukar turas om med Mariefreds trädgårdsförening att arrangera heldagsresan och i år var det deras tur men på grund av att Covid-19 hade en uppgång i början av året så togs det beslut om att ställa in heldagsresan. Vi hoppas på att kunna få genomföra den nästa år istället.

Onsdag 27 juli kl. 18.00: Örtpromenad i Cecilia Svanholm Widenflychts trädgård
Vi besöker Cecilia som berättar om växterna i hennes örtaträdgård på Dalkarlsvägen 21 i Stallarholmen. Medtag fikakorg.

Söndag 7 augusti kl. 13.00: Trädgårdsbesök i Enköpings parker
Vi besöker Enköpings parker tillsammans. Parkerna erbjuder flera hundra varianter av perenner, lökar och prydnadsgräs. Samling på parkeringen vid Drömparken i Enköping kl. 13.00. Ordna gärna samåkning från Strängnäs. Medtag fikakorg. Vi kommer undersöka möjligheten att anlita en trädgårdsguide från Enköpings turistinformation annars går vi runt på egen hand.
   

Onsdag 17 augusti kl. 18.30: Trädgårdsbesök hos Siv och Henke
Vi besöker Siv och Henke som visar runt i deras trädgård på Eriksgatan 7 på Tosterö i Strängnäs. Medtag fikakorg.

Lördagen 20 augusti kl. 11.00-14.00 Studiefrämjandets dag i Västerviken i Strängnäs (tidigare kallad Mälardagen)
Vi deltar genom att visa upp vår verksamhet. Kom gärna och besök oss på vår plats. Passa på att ställa dina trädgårdsfrågor och kanske visa upp något spännande odlingsresultat. Vi anordnar lotteri med trädgårdsrelaterade vinster. Välkommen! Besök Strängnäs kommuns webbplats för information om datum och tid.
   

Torsdag 8 september kl. 18.30: Föreläsning med hortonom Maj-Lis Pettersson
Maj-Lis Pettersson, känd från både radio och TV, där hon ger expertråd om växter och odling, kommer till Strängnäs. Hon kommer att berätta om vad man väljer för växter för att få blomning i trädgården under hela säsongen och hur man bäst vinterförvarar sina växter. Inträde betalas på plats från och med en timma före föreläsningen. Betala antingen via Swish eller kontant. Pris 70 kr. Medlemmar 50 kr. Fri entré till och med 19 år. 

 

Söndag 18 september kl. 14.00: Frö- och plantbytardag hos Mia och Göran Eriksson
Ta med fröer och bytesväxter märkta med växtens namn. Sätt plastpåse om plantan för att undvika snigelspridning. Medtag fikakorg.  Ingen föranmälan. Vägbeskrivning: Åk mot Fogdö, ta höger mot Hässelbyholm vid Lundby (strax efter Granbecks Livs). Åk ca 3 km. Sväng in vid skylt på vänster sida: Lilla Väsby. Mias telefonnummer: 070-483 32 93.

   

Onsdag 12 oktober kl. 18.00: Höstmöte i Pensionärernas hus, Nygatan 5A
Vi träffas och avslutar trädgårdsåret tillsammans. Föreningen bjuder på fika och anordnar lotteri. Kvällens föreläsare är Paul Teepen, sörmländsk småbrukare känd som ekologisk rådgivare och odlingsinspiratör. Genomförs om det är lämpligt p.g.a Covid-19.